WELKOM!

Welkom op mjn blog!
Deze zal vooral over naaien gaan en dan vooral voor kinderen met misschien hier en daar een andere creatieve uitspatting. Ik krijg regelmatig vragen hoe ik iets maak en hoop dat hier een beetje uit te leggen zover dat kan... Ik heb een dochter van 7 en een zoontje van net 2, dus de maten zullen veelal vanaf 134 voor meiden zijn en vanaf 92 voor de jongens, neemt niet weg dat je evengoed wel wat aan de uitleg kunt hebben... Veel lees en naaiplezier!

zondag 9 november 2014

De sporty LIV skirt mijn eerste rokje

HET EINDRESULTAAT
ps. De stof is donkerpaars met zwart en de zakken zijn fluor groen/gelig☺


Via pinterest kwam ik laatst een heel leuk rokje tegen en ook nog met patroon☺ Helaas voor mij ging het patroon van maat 56 tot 92 en heeft dochterlief toch echt maatje 134...... ik moest dus zelf aan het tekenen, maar gelukkig was dit met een beetje uitpluis en rekenwerk prima te doen, zelfs voor een beginner als ik!😊
Wanneer ik een keertje tijd en zin heb zal ik t patroontje hier bijzetten. Voor de bofkontdn die wel de juiste maat hebben, zij kunnen het patroon hier vinden!
TIP: sla het bestand op voordat de blogster hem om de 1 of andere reden verwijderd!

Het was mijn allereerste rokje ooit  en ook de eerste keer dat ik met boordstof werkte. Ik had op de markt ee leuk restantje tricot op de kop kunnen tikken, wel 3 dus ervolgen nog meer rokjes wrl!

Ik heb eerst de zakken vastgespeld en genaaid en hierbij gekozen voor een zigzagsteek indezelfde kleur als de zak. Toen de zakken afgewerkt met boordstof, hiervoor de lengte van de zak opgemeten en deze lengte in een breede van 3cm geknipt, gespeld en genaaid, wat ik nogal een gedoetje vond pffffff...  Tijdens het naaien van boordstof moet je deze een beetje rekken! Daarna beide rokdelen op elkaar gespeld met de goede kanten op elkaar, dit genaaid. Even een pasronde tussendoor en toen de boord eraan.

Ik heb voor de lengte vd boordstof 75% van de bovenkant vh patroon gebruikt, hier kun je een beetje mee spelen. Hou rekening met 1 cm naadtoeslag met het aan elkaar naaien vd uiteindes. Qua breedte moet je de boord dubbel kunnen vouwen en ook weer rekening houden met de naadtoeslag. Wil je een boord van 5 cm hebben dan heb je nodig: 2×5cm+2, dus 12 cm.

BOORD VASTMAKEN
Naai de boordstof met het uiteinde aan elkaar, zodatje een circel krijgt.
Hou het rokje binnenstebuiten, dus de goede kanten op elkaar, de boordstof draai je meg de goede kant naar buiten. Leg deze met de openkant naar boven tussen de 2 lage  stof van het rokje, hij zal wat kleinef zijn dan het rokje, speld hem daarom vast op 4 punten. Zorg dat alle open kanten precies op elkaar liggen met naaien, anders ga je openingen krijgen, ik spreek helaas uit ervaring... Naai vervolgends de boel aan elkaar. Naveel gedoe heb  ik de laatste keer eerst een normale steek gedaan, en nadat deze was goed gekeurd een locksteek voor de afwerking gebruikt. Daarna onderin een zoompje erin,heb weer voor dezelfde zigzag gekozen als bij de zakken, veel speldjes want dan blijft de tricot beter op zijn plek! En klaar..... wel een beetje jammer dat dochterlief al in dromenland was en ik moest wachten op de volgende dag😊, maar wat was ze blij en wat staat hij haar mooi!

Kortom een leuk en simpel rokje wat als beginner prima te doen is! Zakken vastspelden

 De zakken en de boordstof

Achterpand

VoorpandGeen opmerkingen:

Een reactie posten